Owusu-Abeyie: Van voetballer Quincy naar rapper Blow

Uit het oog, wellicht. Maar bepaald niet uit het hart. In de serie ‘Orde der Avonturiers’ zetten we ex-leden van FC De Avonturiers, die inmiddels hun kicksen aan de wilgen hebben gehangen, in de spotlights. Vandaag: Quincy Owusu-Abeyie.

Het aantal clubs op zijn palmares – elf stuks – is bijna net zo hoog als het aantal doelpunten dat hij gedurende zijn onstuimige loopbaan maakt: vijftien. Een veel te lage score eigenlijk, voor een aanvaller die zo begaafd is als Quincy Owusu-Abeyie. Toch is het met die statistieken achter zijn naam dat hij in 2017 een punt zet achter zijn loopbaan. Op de valreep speelt hij nog in de Eredivisie; twaalf potjes om precies te zijn, als speler van Nijmegen Eendracht Combinatie. De rest van zijn carrière? Die speelt zich af in het buitenland. Bij, dat mag ook gezegd, toch vooral prachtige clubs.

Als jeugdspeler maakt Owusu-Abeyie al kennis met de absolute top. De geboren Amsterdammer, die dan nog voor de Nederlandse jeugdteams uitkomt maar later uitgroeit tot international van Ghana, speelt immers voor Ajax. Al schopt hij het in Amsterdam niet tot de hoofdmacht; voordat daarvan redelijkerwijs sprake kan zijn, is hij al vertrokken. Als zestienjarig talent gaat hij voor het eerst op Avontuur. Bij Arsenal komt hij uiteindelijk tot een handvol wedstrijden in het eerste elftal, voordat hij vier jaar na zijn komst naar Londen in het vliegtuig stapt naar Rusland. Daar verbindt hij zich aan – alweer – een topclub: Spartak Moskou.

Die club haalt dan niet zomaar een talent in huis. Nee, het gaat om de misschien wel meest opvallende speler van het WK Onder-20 dat een jaar eerder is gehouden, in 2005. De indruk die Owusu-Abeyie tijdens dat evenement heeft gemaakt, opent gedurende zijn loopbaan deuren. Maar zorgt ook overal waar hij komt voor hoge verwachtingen. Maceo Rigters, die in 2007 de sterren van de hemel speelt tijdens een jeugd-EK en prompt door Blackburn Rovers bij NAC Breda wordt weggekocht, kan er over meepraten. Een fenomenale toernooivorm gedurende de rest van je loopbaan vasthouden, dat is eenvoudig noch vanzelfsprekend.

De Moskovieten doen uiteindelijk niet heel vaak een beroep op de Avonturier, die ze liefst vier keer verhuren. Celta de Vigo, Birmingham City, Cardiff City en Portsmouth huren de aanvaller van de Russen, die hem in 2011 definitief zien vertrekken naar Al-Sadd. In Qatar, opvallend genoeg, zijn er voor de man die in 2005 schittert tijdens het jeugd-WK geen speelminuten weggelegd. Wel volgen er weer twee verhuurperiodes, deze keer bij Málaga CF en Panathinaikos. Die Griekse ploeg neemt Owusu-Abeyie definitief over van de Qatari, maar laat hem na amper anderhalf jaar alweer vertrekken. Boavista is de laatste buitenlandse ploeg die de Avonturier een kans biedt, voordat hij na een kort verblijf bij NEC besluit de kicksen aan de wilgen te hangen.

Gelukkig heeft de aanvaller van weleer een nieuwe passie omarmd. Tegenwoordig kun je rapper Owusu-Abeyie vinden op Spotify als je zoekt op zijn artiestennaam: Blow. Het beeld op de cover van zijn album ‘New Chapter’ is, zeker in combinatie met de titel van de plaat, veelzeggend. Je ziet Owusu-Abeyie zitten, geflankeerd door een Arsenal-shirt met daarop de naam QUINCY en het rugnummer 54. In de intro van het album zet de ex-Avonturier de puntjes op de i. ‘Ik ben helemaal klaar met dat voetballengedoe. Ik ben het zat, man’, hoor je Blow zeggen. ‘We gaan stoppen met voetballen, man. Ik ga lekker rappen nu.’ Op Spotify trekt hij nu een kleine honderdduizend maandelijkse luisteraars. Dat is meer dan twee keer een uitverkocht Spartak-Stadion. Alleen komen zijn nieuwe fans niet voor het hele team, maar alleen voor Owusu-Abeyie. Pardon: Blow.

FC De Avonturiers Sjaal

FC De Avonturiers Paspoorthoes

FC De Avonturiers Stickers

FC De Avonturiers Bierviltjes