Samuel Koejoe: doelpuntenmachine van FC Wacker

Uit het oog, wellicht. Maar bepaald niet uit het hart. In de serie ‘Orde der Avonturiers’ zetten we ex-leden van FC De Avonturiers, die inmiddels hun kicksen aan de wilgen hebben gehangen, in de spotlights. Ditmaal: Samuel Koejoe.

In Nederland? Daar is Samuel Koejoe vermoedelijk een stuk minder bekend dan in Oostenrijk en Duitsland. Natuurlijk: ‘Sammy’ trapte ook op Nederlands grondgebied tegen een bal. Bij DWS Amsterdam, bijvoorbeeld. Maar pas nadat de in Suriname geboren spits van weleer voor het Avontuur koos, kreeg zijn loopbaan een echte impuls.

SV Austria Lustenau durfde de gok met Koejoe wel te wagen. De aanvaller vond vrij eenvoudig de weg naar de netten en dwong een transfer af naar SV Austria Salzburg, een club die inmiddels is overgenomen door een energiedrankfabrikant en naar een andere naam luistert. Maar voetballen in Salzburg gaf Koejoe al voor die overname vleugels. ‘Super Sammy’ bleef onverminderd scoren en dat resulteerde in een prachtige move naar het grote Queens Park Rangers. ‘Met de Engelse speelwijze kan Koejoe niet uit de voeten’, is vrij vertaald de uitleg die op de Duitse Wikipediapagina over Koejoe wordt gegeven over het weinig succesvolle Engelse Avontuur van de spits. Bij QPR begon hij slechts 13 keer in de basis en kwam hij in 34 potjes uiteindelijk niet verder dan 3 goals.


Gouden jaren
Oostenrijk bleek vervolgens opnieuw het beste in Koejoe naar boven te halen. Bij SV Austria Lustenau lanceerde hij voor de tweede keer zijn profloopbaan, en nu was het FC Wacker Tirol dat de Avonturier binnen hengelde. De statistieken van Koejoe bij FC Wacker Tirol vertellen het verhaal: 77 wedstrijden, 70 goals. Koejoe schoot FC Wacker Tirol in twee jaar tijd van de derde divisie naar de hoogste liga, pakte topscorerstitels en werd in 2003/2004 uitgeroepen tot Beste Speler van de Erste Liga; de Keuken Kampioen Divisie van Oostenrijk.

Met al die goals trok Koejoe andermaal de aandacht van buitenlandse scouts, en opnieuw waagde hij vanuit Oostenrijk de sprong naar een club uit een topvoetballand. SC Freiburg strikte Koejoe en betaalde 300.000 euro als transfersom. De Avonturier maakte enkele goals in het shirt van SC Freiburg, maar kon er niet de impact maken die hij bij FC Wacker Tirol wel maakte. Daarna volgden passages bij Eintracht Braunschweig, Dynamo Dresden en FSV Frankfurt, voordat Koejoe in 2008 opnieuw terugkeerde op de Oostenrijkse velden. Een kort Slowaaks uitstapje bij DAC Dunajska Streda volgde, voordat Koejoe bij het kleine SV Reutte zijn carrière beëindigde. Precies op de manier waarop hij die eigenlijk ook begon: buiten het zicht van de Nederlandse voetbalfans.

FC De Avonturiers Sjaal

FC De Avonturiers Paspoorthoes

FC De Avonturiers Stickers

FC De Avonturiers Bierviltjes