Sendley Bito: Mooier dan die van iedereen

Uit het oog, wellicht. Maar bepaald niet uit het hart. In de serie ‘Orde der Avonturiers’ zetten we ex-leden van FC De Avonturiers, die inmiddels hun kicksen aan de wilgen hebben gehangen, in de spotlights. Vandaag: Sendley Sidney Bito.

Om met de woorden van Henk Westbroek te spreken: zelfs je naam is mooi, mooier dan die van iedereen. Sendley Sidney Bito. Zou je een artiestennaam willen verzinnen, je zou ‘m vermoedelijk niet zo mooi bedacht krijgen. Sendley Sidney Bito. Wat zullen de fans van Stal Alchevsk wel niet gedacht hebben, toen hij er in 2006 werd gepresenteerd. Een aanvaller uit Willemstad, Curaçao – ‘Waar ligt dat?’, dat dachten ze toen hoogstwaarschijnlijk – naar hun cluppie, in het oosten van de Oekraïne.

Daar, in Alchevsk, hadden ze in die tijd zo hun eigen problemen. In januari van het jaar waarin Sidney Bito er neerstreek, hield zomaar ineens het warmtedistributiesysteem ermee op; hittepijp geknapt. Zestigduizend mensen, ruim meer dan de helft van de bevolking, waren uitgesloten van centrale verwarming en aangewezen op eigen elektrische verwarmingen. In de winter, in Oekraïne! En dan bevroor de riolering van de stad ook al, na een paar dagen. Nee; dan heb je wel even iets anders aan je hoofd dan het wel en wee van de plaatselijke FC.

En toch: Sidney Bito en Oekraine, het werd een goede match. De Avonturier danste er jarenlang van die grote beulen van verdedigers voorbij; eerst namens Stal Alchevsk en Arsenal Kiev, later, na een uitstapje in Malta bij Valletta FC, ook namens Goverla en SK Tavriya.

Wat volgde, was een tocht langs clubs waarvan zelfs de meest doorgewinterde Nederlandse voetballiefhebbers vermoedelijk nog nooit eerder hoorden. Lapta TBSK, uit Noord-Cyprus. Fajr Sepasi; we zijn inmiddels in Iran aanbeland. Manama Club: Bahrein! Zakho FC; precies: Irak. Gevolgd door Prachuap FC, Thailand.

Zelfs de namen van de clubs die hij diende zijn mooi, mooier dan die van iedereen.

FC De Avonturiers Sjaal

FC De Avonturiers Paspoorthoes

FC De Avonturiers Stickers

FC De Avonturiers Bierviltjes